Меморіал Будовича Е.М.

Меморіал Будовича Е.М.

Отправить
Линкануть

Герб Херсона

Херсо́н — місто, обласний центр на півдні України.

Місто розташоване на правому високому березі Дніпра.

Місто Херсон

Херсон запозичив свою назву в давньогрецького міста Херсонеса Таврійського (грецьке Χερσόνησος, Херсонесос означає півострів). На карті імперії з'явилося нове місто — Херсон, указ про заснування якого 18 червня 1778 року підписала Катерина II. У Херсоні розпочиналося будівництво Чорноморського флоту.

У Херсоні є немало місць, пов'язаних з історією міста, які мають культурну цінність.

Єкатерининський собор

Єкатерининський собор

Херсон був заснований за наказом імператриці Катерини II. Князь Григорій Потьомкін будував його як південний форпост від ворогів. Мріючи надати новому місту столичну велич "південного Петербургу", князь Таврійський задумав храм в класичному стилі - Свято-єкатерининський собор. Він побудований в 1876 році і присвячений святій, ім'я якої носила імператриця. Сама вона була на богослужінні в соборі в 1877 році. Свято-єкатерининський собор увійшов до ансамблю Херсонської фортеці. За огорожею собору заснували військовий некрополь - тут ховали знатних людей і офіцерів, загиблих у битвах російсько-турецької війни. Собор став усипальнею Григорія Потьомкіна-Таврійського.

Пам’ятник Потьомкіну

Пам’ятник Потьомкіну

Після смерті свого фаворита імператриця Катерина II повеліла встановити пам'ятник Потьомкіну в центрі Херсона. І монумент був зведений в 1836 році. Пізніше поруч був закладений Потьомкінський бульвар.  Після революції 1917 року пам'ятник приховали під брезентом від очей громадськості, його називали "херсонським привидом". У 1944 році, коли фашистські окупанти покидали Херсон, монумент зник разом з ними. Відновлений він був в 2003 році в Потьомкінському сквері.

Залишки Херсонської фортеці

Залишки Херсонської фортеці

Творіння Потьомкіна - Херсонська фортеця - частково дійшло до наших днів. Свого часу це була найпотужніша фортифікаційна споруда, усередині якої розташовувалася площа з палацом самого Потьомкіна і Єкатерининським собором. До сьогоднішнього дня збереглася будівля арсеналу фортеці, пороховий льох, перероблений під ресторан, а також ідентичні один одному Московські і Очаківські ворота. Цікаво, що у наш час на території Херсонської фортеці знайшли скіфські поховання.

Парк Слави

Парк Слави

Недалеко від Єкатерининського собору знаходиться меморіальний парк Слави пам'яті героїв Другої світової війни, що звільняли Херсон. Встановлений зворушливий пам'ятник Скорботної матері, тут же - могила Невідомого солдата, меморіальні списки загиблих. Це сакральне місце, але, проте, - одно з найкрасивіших в Херсоні. Центральна алея парку спускається до річки, і вид тут просто чудовий.

Пам'ятник першим корабелам

Пам'ятник першим корабелам

Херсон починали будувати з фортеці і судноверфі. Місто може гордитися славними кораблебудівниками. Тепер в їх честь на набережній зведений пам'ятник першим корабелам. Табличка свідчить про те, що тут в 1783 році був спущений на воду 66-гарматний лінійний корабель "Слава Катерини". Потім були і інші кораблі флоту її величності - фрегати " Херсон", " Страшний", " Хоробрий" і багато інших судів. Керував кораблебудуванням майстер Афанасьєв. Судна відправляли в Севастополь.

Проспект Ушакова

Проспект Ушакова

Центральна магістраль міста носить ім'я великого морського полководця, адмірала Федора Ушакова. Відомо, що в Херсон він прибув капітаном другого рангу, вимушений був боротися з чумою в місті і, по суті, врятував його. З цього в Херсоні і почалася його кар'єра і далі блискучий успіх офіцера флоту. Ушакову встановлений пам'ятник біля головного корпусу Херсонської державної морської академії.

На проспекті багато цікавих старих будівель і торгових центрів. Цікаво, що проспект Ушакова не перетинає жодна вулиця - усі вони беруть від нього початок.

Греко-Софіївська церква

Греко-Софіївська церква

Одна з найстаріших і найкрасивіших церков Херсона - Греко-Софіївська, побудована греками в 18 столітті. Це пам'ятник історії і архітектури Херсона. Храм зведений у формі базиліки, його струнка дзвіниця спрямовується гострим шпилем увись. Третій ярус дзвіниці прикрашають дерев'яні скульптури чотирьох апостолів : Марка, Матвія, Іоанна і Луки. Різьблений іконостас собору виготовлений з чорного дерева в стилі італійського Ренесансу, свого часу він був доставлений з Греції.

Свято-Успенський собор

Свято-Успенський собор

На вулиці Соборній в Херсоні знаходиться Свято-Успенський кафедральний собор, який був побудований місцевим купецтвом в кінці 18 століття. Він зведений в хрестово-купольному стилі. Храм відреставрований, виглядає велично і має дивовижну акустику. За радянських часів його розграбували, зняли куполи і перетворили на спортивний зал. Вже після проголошення незалежності церкву повернули вірянам, херсонці поступово відроджували її.

Костьол Пресвятого Серця Ісуса

Костьол Пресвятого Серця Ісуса

Говорячи про церкви Херсона, не можна обійти увагою і прекрасну, немов ажурну, будівлю римсько-католицького костьолу Пресвятого Серця Ісуса. Він також був побудований в 18 столітті за вказівкою Потемкина - далекоглядний князь хотів зробити Херсон привабливим для іноземців. За радянських часів тут був кінотеатр, але зараз храм відреставрований і служить вірянам.

Будинок, де жив Суворов

Будинок, де жив Суворов

На вигляд звичайна двоповерхова будівля удостоїлася честі приймати великого полководця Олександра Суворова - тут, в готелі для приїжджого генералітету, він жив майже два роки. У той час він командував військами в Екатеринославській і Таврійській губерніях. Пізніше тут була квартира губернатора, за радянських часів - один з корпусів педінституту. Планувалося зробити у будівлі музей, присвячений Суворову, Чорноморському козацькому війську, але ця ідея не була реалізована. Зате вулиця носить ім'я Суворова.

Будинок Гольденберга

Будинок Гольденберга

Одно з найкрасивіших будівель Херсона - це будинок купця Гольденберга, пам'ятник архітектури. Будинок з вежами побудований в стилі еклектики, розкішно декорований в романському і мавританському стилях. Ця, мабуть, найпомітніша будівля в ансамблі Покровської площі. Зараз у будівлі розташовано обласне управління держказначейства.

Будівля міської думи

Будівля міської думи

Ця прекрасна будівля, що поєднує в собі елементи Ренесансу, ампіру і класицизму, схожа на середньовічну ратушу. Навіть створюється відчуття, що ти потрапив з Південної України на Західну. Побудовано воно було в 1904-1905 роках для міської думи. Зараз тут знаходиться Херсонський художній музей імені Шовкуненко. Обов'язково зайдіть - помилуйтеся колекцією предметів мистецтва.

Черешковий дуб

Черешковий дуб

Пам'ятник природи черешковий дуб, якому більше 100 років, - це візитна картка Херсона. Росте він в міському парку. Довгий час розповідали легенди про те, що дерево висадила імператриця Катерина II, проте це не так. Парк заклали в 1869 році, а відносно дуба історичні дані розходяться: чи то він був висаджений в рік створення парку, чи то в 1896 році. Проте, херсонці з гордістю показують це дерево туристам.

 

ПАРТНЕРИ

Шаховий клуб «Гамбит»
Сайт «123chess.me»